top of page

Connecting classrooms 3.0

Why? - war and peace in Greek literature

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο Erasmus+ πρόγραμμα "connecting classrooms 3.0" με αφορμή τη διδασκαλία της τραγωδίας «Ελένη» του Ευριπίδη και του κειμένου της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας «Γιατί;» του Μαγκλή δημιούργησαν μια εργασία με θέμα τον πόλεμο, την ειρήνη, την προσφυγιά. Η εργασία τους περιλαμβάνει κείμενα λογοτεχνικά, ποιήματα και τραγούδια σχετικά με το θέμα, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και τη συνέντευξη της κυρίας Σαλομίδου που γνώρισε η ίδια την προσφυγιά. Στην αρχή υπάρχει ανάλυση των εννοιών πόλεμος, ειρήνη, διάλογος.

The students participating in Erasmus + project "connecting classrooms 3.0", on the basis of the Euripides tragedy "Eleni" and the text of Modern Greek Literature "Why?" by Magle, created a task on war, peace and refuge. Their work includes literary texts, poems and songs on the subject, paintings, photographs, and the interview of Mrs. Salomidou, who had known by herself refuge. In the beginning there is an analysis of the concepts of war, peace, dialogue.

ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Α΄ΣΤΑΣΙΜΟ, Β΄ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ, ΕΥΡΙΠΙΔΗ «ΕΛΕΝΗ»

Ανέμυαλοι όσοι αποζητούν τη δόξα

Με λόγχες και με δυνατά

Στον πόλεμο κοντάρια’

Λογιάζοντας αστόχαστα πως ΄ρτσι

Θα πάψουν των θνητών τις συμφορές.

Γιατί, αν το δίκιο σου ζητάς με το αίμα,

Η αμάχη δε θα λείψει από τον κόσμο,

Γι΄αυτήν οι Πριαμίδες πήγαν

Κάτω στη γης, ενώ μπορούσαν

Μονάχα με τα λόγια, Ελένη,

Τέλος να δώσουνε στην έχθρα.

Πόλεμος

Είναι η κατάσταση σύγκρουσης μεταξύ σχετικά μεγάλων ομάδων ανθρώπων (όπως έθνη, πολιτείες, οργανισμοί, κοινωνικές ομάδες), που χαρακτηρίζεται από την χρήση ένοπλης βίας μεταξύ μαχόμενων ή κατά των πολιτών.

Αίτια πολέμου

1. Οικονομικά

2. Πολιτικά

3. Θρησκευτικά

4. Ιδεολογικά

5. Κοινωνικά

Τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των ισχυρών (εδαφικές διεκδικήσεις, οικονομικός ή πολιτικός έλεγχος) συχνά οδηγούν σε ένοπλες συγκρούσεις.

Η βιομηχανία όπλων είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμια και έχει σημαντική επιρροή στη λήψη των αποφάσεων διεθνώς. Η πρόκληση εντάσεων είναι γι’ αυτήν κερδοφόρα επιχείρηση, αφού συνδέεται με την πώληση όπλων.

Φιλόδοξοι πολιτικοί ηγέτες επιδίδονται σε επεκτατικούς πολέμους για να αυξήσουν την επιρροή τους και να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους.

Χώρες με οικονομική ισχύ επιλέγουν τον πόλεμο για να επιδείξουν την ισχύ τους στις αδύναμες χώρες και να επιβάλουν την πολιτική τους.

Ο πόλεμος επιλέγεται από ηγέτες, όταν θέλουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα που την απασχολούν. Η εφεύρεση ενός εχθρού μεταθέτει το κέντρο βάρους από την εσωτερική πολιτική κατάσταση σε εξωτερικά ζητήματα.

Αποτελέσματα πολέμου

Απώλεια ανθρώπινων ζωών, αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των συρράξεων αλλά ακόμη και στις επόμενες γενιές. Με τη μείωση του πληθυσμού πλήττονται ανεπανόρθωτα όλοι οι τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού.

Καταστροφή της οικονομίας των χωρών που εμπλέκονται στον πόλεμο, λόγω των υλικών καταστροφών και της σπατάλης μεγάλων ποσών σε πολεμικές ανάγκες. Το εμπόριο, η γεωργία, η βιομηχανία δεν αναπτύσσονται με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, τη φτώχεια και την ανεργία.

Καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από τη χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων. Η καταστροφή που συντελείται δε γνωρίζει σύνορα και οι επιπτώσεις της μπορεί να διαρκέσουν πολλές δεκαετίες (πχ. τερατογενέσεις).

Αναλφαβητισμός, καταστροφή μνημείων και έργων του πολιτισμού

Κακή ψυχολογία ανθρώπων, ψυχολογικά προβλήματα και τραύματα.

.........................................................................

........................................................................

You can download the file here

Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • YouTube Social  Icon
bottom of page