The activities during the 1st LTT to Greece
7/11/2017
Η ελληνοϊσπανική ομάδα του «Connecting classrooms 3.0» στο Ναύπλιο και την Επίδαυρο.
Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης της ισπανικής ομάδας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ολοήμερη εξόρμηση στην πόλη του Ναυπλίου. Το πρόγραμμα της ημέρας περιλάμβανε επίσκεψη στην κεντρική βιβλιοθήκη του Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» όπου είχε οργανωθεί βιωματικό σεμινάριο από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ναυπλίου με επικεφαλής την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου κ. Ζώνιου και τους συνεργάτες της. Επί δύο περίπου ώρες οι μαθητές, Έλληνες και Ισπανοί συμμετείχαν στο σεμινάριο που είχε τη μορφή θεατρικού παιχνιδιού και είχε ως στόχο να κατανοήσουν ότι η αποδοχή της διαφορετικότητας στο χρώμα, το θρήσκευμα, τη γλώσσα, τις συνήθειες είναι δείγμα πολιτισμού και αλληλεγγύης. Το υποστηρικτικό υλικό που μοιράστηκε στο τέλος του σεμιναρίου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους μαθητές. Ήταν ένα καλαίσθητο μικρό βιβλίο με τις προσωπικές ιστορίες μικρών προσφύγων που διέσχισαν το Αιγαίο αναζητώντας ασφάλεια και ειρήνη σε μια καινούρια πατρίδα.
Μετά από ένα μικρό διάλλειμα για φαγητό στην πόλη του Ναυπλίου, ακολούθησε η δεύτερη προγραμματισμένη δραστηριότητα της ημέρας. Η ομάδα επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου. Μετά από περιήγηση στο χώρο, η κ. Τζουβάρα έκανε μια μικρή εισήγηση για τον θεσμό της δημοκρατίας και την παροχή ασύλου στην αρχαία Ελλάδα και οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν ένα μικρό απόσπασμα από την τραγωδία «Ικέτιδες» του Ευριπίδη. Το έργο περιγράφει τη φρίκη του πολέμου και ταυτόχρονα είναι ένας ύμνος στη Δημοκρατία. Τα μηνύματά του εξαιρετικά επίκαιρα στην εποχή μας διδάσκουν ότι η ισονομία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και η καταπάτησή του είναι πράξη βαρβαρότητας και μισανθρωπίας.
Το τέλος της ημέρας βρήκε την ομάδα κουρασμένη αλλά με τα μάτια και το μυαλό γεμάτα εικόνες και εμπειρίες.
8/11/2017
Η διαχρονικότητα του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.
Την Τετάρτη 8/11/2017 μαθητές και συνοδοί καθηγητές επισκέφτηκαν το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών που στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στη συνοικία της Πλάκας κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Εκεί οι υπεύθυνοι του Κέντρου έκαναν μια εκτενή παρουσίαση της ζωής των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της βίαιης εκδίωξής τους από τις πατρίδες τους και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Μέσα από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάστηκε ο ξεριζωμός των ελληνικών πληθυσμών και η δύσκολη πορεία προς ασφαλέστερους τόπους. Η συγκίνηση των Ελλήνων μαθητών ήταν έντονη γιατί πολλοί απ΄ αυτούς είναι Ποντιακής καταγωγής και αυτά που παρακολουθούσαν τα είχαν ήδη ακούσει από παππούδες και γιαγιάδες που ήλθαν στην Ελλάδα διωγμένοι από τον Πόντο. Η παρουσίαση έκλεισε με δυο σπάνιες εκτελέσεις τραγουδιών από την Μικρά Ασία.
Η ημέρα συνεχίστηκε με περιήγηση και ξενάγηση στον Βράχο της Ακρόπολης και το Μουσείο Ακρόπολης. Οι φιλοξενούμενοι Ισπανοί μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μνημείο- σύμβολο της Δημοκρατίας και να μάθουν ότι οι ικέτες στην αρχαία Ελλάδα ήταν προστατευόμενοι των θεών και κανείς πολίτης δεν τους αρνιόταν βοήθεια, ακόμη κι αν ήταν ξένοι και άγνωστοι. Οι αρχαίοι Έλληνες με τις πράξεις τους μας διδάσκουν ανθρωπισμό και αλληλεγγύη. Άραγε πόσο διαφέρουν οι σημερινοί πρόσφυγες και μετανάστες από εκείνους τους ικέτες της αρχαίας Αθήνας;
9/11/2017
Δραστηριότητες στο σχολείο.
Την Πέμπτη 9/11/2017 οι Έλληνες μαθητές με τους καθηγητές τους υποδέχτηκαν την ισπανική ομάδα του «Connecting classrooms 3.0» στο 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών. Μετά από μια χαρούμενη υποδοχή ακολούθησε μια βιωματική δραστηριότητα με συμμετοχή όλων των μαθητών και των καθηγητών των δύο παιδαγωγικών ομάδων. Το σεμινάριο είχε ως στόχο να βάλει τον κάθε συμμετέχοντα «στα παπούτσια του άλλου», δηλαδή να προκαλέσει συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου και να κατανοήσει τη συμπεριφορά και τα κίνητρά του. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι οι μαθητές, δειλά στην αρχή πιο απελευθερωμένοι όσο περνούσε η ώρα, άφησαν το σώμα τους και βρέθηκαν μέσα στο μυαλό ενός άλλου ανθρώπου που βιώνει μια δύσκολη κατάσταση. Είδαν την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου, αισθάνθηκαν το πόνο και την απόγνωσή του, μοιράστηκαν την αγωνία του. Η ενσυναίσθηση φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και βοηθά να καταλάβουν ο ένας τον άλλον. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται αμοιβαίος σεβασμός και δημιουργούνται αισθήματα αλληλεγγύης. Το πιο ενδιαφέρον μέρος της δραστηριότητας ήταν όταν οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες και αυτοσχεδιάζοντας, δημιούργησαν με τα σώματά τους παγωμένες ζωντανές εικόνες.
Ένα μισάωρο διάλλειμα για χαλάρωση και φαγητό ήταν απαραίτητα στους μαθητές και τους καθηγητές τους. Η συνέχεια της ημέρας επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη. Όταν οι ομάδες συγκεντρώθηκαν και πάλι για να ζωγραφίσουν, αυτά που αποτύπωσαν στο χαρτί ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι το θέμα του προγράμματός μας δεν είναι απλώς μια αφορμή για ταξίδια. Τα παιδιά με εξαιρετική πρωτοτυπία και παραστατικότητα σχεδίασαν μια τεράστια ζεστή αγκαλιά έτοιμη να κλείσει μέσα της όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν σωτηρία και καλύτερη τύχη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
10/11/2017
Αίγινα: Αφήνεις την πατρίδα μόνον όταν η πατρίδα δεν σε αφήνει να μείνεις…..
Την Παρασκευή 10/11/2017 η ομάδα επισκέφτηκε το νησί της Αίγινας. Το ξεκίνημα ήταν χαρούμενο και ευχάριστο. Σ΄ αυτό βοήθησε και ο υπέροχος ελληνικός ήλιος και η μοναδική θάλασσα του Αργοσαρωνικού. Μετά το σύντομο ταξίδι με το καραβάκι ακολούθησε περιήγηση στα σημαντικά σημεία του νησιού, τον ναό της Αφαίας με την καταπληκτική θέα και τη μονή του Αγίου Νεκταρίου σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της Ορθοδοξίας.
Οι δραστηριότητες που είχαν σχεδιαστεί για την Αίγινα περιλάμβαναν μια αναπαράσταση διάσωσης προσφύγων που αποβιβάζονται κατά δεκάδες στις ακτές των ελληνικών νησιών και ένα θεατρικό απόσπασμα από τις Τρωάδες του Ευριπίδη. Το σκηνικό που επιλέχτηκε για τις δύο δραστηριότητες ήταν μια ακτή του νησιού. Η ομάδα των Ισπανών μαθητών υποδύθηκε τους πρόσφυγες και μετανάστες ενώ οι Έλληνες μαθητές παρέστησαν τους κατοίκους του νησιού που τους περιθάλπτουν. Το δρώμενο αποδόθηκε με τόσο ρεαλισμό και αληθοφάνεια που αργότερα όταν οι καθηγητές και οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα από την ισπανική ΜΚΟ "ONG Voluntariado" έκαναν αποτίμηση και αξιολόγηση της δραστηριότητας, κατέγραψαν έντονα συναισθήματα συμπάθειας, αλληλεγγύης και υπευθυνότητας προς τους πρόσφυγες από την ελληνική ομάδα και αντιδράσεις φόβου και απόγνωσης από τους Ισπανούς μαθητές που υποδύονταν τους πρόσφυγες.
Την δραστηριότητα αυτή ακολούθησε ο θρήνος της Εκάβης, ένα απόσπασμα από τις Τρωάδες του Ευριπίδη. Τα λόγια του τραγικού ποιητή επίκαιρα και προφητικά όσο ποτέ, φανερώνουν τη φρίκη και την αγριότητα του πολέμου και το ευμετάβλητο της τύχης. Είναι μια κραυγή αφύπνισης της κόσμου μας ενάντια στον μιλιταρισμό, τον πόλεμο και την καταπίεση. Όταν οι ηττημένοι βρίσκονται στο έλεος των νικητών και η μόνη δίοδος διαφυγής είναι η προσφυγιά, ένα απλωμένο χέρι βοήθειας είναι αυτό που μας επιτρέπει να ονομαζόμαστε ακόμη άνθρωποι.
Το βράδυ βρήκε την ομάδα να επιστρέφει στην Αθήνα και την πραγματικότητα γεμάτη μοναδικές εμπειρίες.